Punk(p)review: De Dikke Kees

fullsizerender-1
Klaar voor de start.

“J#z*s wat een t$fus-herrie”, zou je moeder zeggen. Als ze de muziek zou horen van Rotterdamse punkband “De Dikke Kees”. Nou ja, ze zal het misschien iets anders verwoorden, maar ze zou het wel denken. Nou is mijn eigen moeder van het type dat het verschil niet hoort tussen Bløf en Guns n’ Roses, maar mix er een snufje Slayer en Vivalidi doorheen en dan kom je toch aardig in de buurt van De Dikke Kees.

Recentelijk was ik te gast bij een oefensessie van deze band. Ze oefenen in een jaren ’50/’60 atoomschuilkelder (serieus) in het obscure Rotterdamse oefenruimte-circuit. Ondanks de atoom-proof features van de kelder hoor je de muziek vanaf buiten gewoon vanuit de atoomschuilkelder de straat opschallen. Dat zegt al iets over de sound zeg maar.

fullsizerender-2
Vet coole en custom made lampjes

De band bestaat uit drie, uit den Haag en Rotterdam afkomstige, gasten te weten: Ernst-Jan, Lodewijk en Diederik.* De heren hebben achtergronden in de punk en hardcore-scene; de een wat melodieuzer en poppy-er dan de andere. Eentje ervan heeft gezongen o.a. in de bands On Black Waves en vooral Wagtale. Hij speelt hier en nu gitaar en stembanden.

Ter illustratie is hier een track van de plaat Vrotten: Kut-moleculen (bandcamp).

Een greep uit een van de teksten van De Dikke Kees:
“Want er zijn dagen, dan schijnt de zon continu. Kan wel schreeuwen, zoiets als ‘godnondeju’. Steek een beitel door de korst van de sleur. Eerst gezapig, nu een provocatuer”

Geen woord Frans aan lijkt mij toch? (nou ja behalve provocateur)

Hoewel de band een EP uit heeft en alweer met een schuin oog kijkt naar een nieuwe plaat en ook al wat nieuwe songs heeft, waren ze ten tijde van mijn bezoekje aan het oefenen op een live-set. Want hoewel naar eigen zeggen de muziek echt alleen voor het plezier van de band zelf gemaakt wordt, is het blijkbaar toch ook wel aardig om deze op enig moment ten gehore te brengen voor het grote publiek.

fullsizerender
Die drummer weet hier wel raad mee.

De Dikke kees speelt vrij diverse, snelle, en op het eerste oor allicht chaotische chansons in de Nederlandse taal. Korte en lange. Sommige met kop en staart. En anderen alleen met kop. Of staart. Maar zoals je zult merken na een paar keer luisteren van deze songs zitten ze vol met hooks die de dag erna verdomme nog steeds in je kop zitten. Al met al een echt unieke en direct herkenbare sound. Voor niet-moeders. En punk kenners.

Een half geleden brachten ze hun eerste EP “Vrotten” uit en morgen (zaterdag 11 feb) treden ze voor het eerst op. In Bar3 aan de Nieuwe Binnenweg 17. En daar MOET je natuurlijk naar toe als je in Rotterdam woont en iets met punk hebt. Tot daar en dan!

*deze namen zijn natuurlijk gefingeerd om vooroordelen te passeren. Zoek hier maar ergens uit hoe ze echt heten:

https://dedikkekees.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/DeDikkeKees/

img_7775

Advertenties