Rotterdamse konijnen maken het te bont

 

nou zeg precies 24
nou zeg precies 24

“Dit is een oorlogsmonument. Een Stiltegebied. Betreed het met respect”. Dat staat er op het bord aan de achterzijde bij het Loods 24 monument tussen de Spoorweghaven en de Louis Pregerkade te Feyenoord, te Rotterdam. Op deze plek werden in de Tweede Wereldoorlog rond 12.000 Rotterdamse Joden door de Duitse bezetter verzameld alvorens naar de vernietigingskampen te verdwijnen (de joden). Louis Preger was een Joodse onderwijzer die de oorlog overleefde en families die onderdoken aanmoedigde tijdens de onderduikperiode geen contact met elkaar te onderhouden teneinde niet gedwongen te kunnen worden de naasten te verraden bij verhoor.

Hier bevindt zich momenteel, zoals op diverse andere grasrijke plekken in Rotterdam, een bloeiende konijnenpopulatie. De knagers hier op de Kop van Zuid zijn duidelijk geslaagd voor hun konijnendiploma want sinds een paar van hen zich zo’n tweeënhalf jaar geleden vestigden op de Kop van Zuid maaien en bemesten tegenwoordig wel zo’n vijftig exemplaren het gras op het oorlogsmonument.

Hoewel het voor bewoners, omwonenden en passanten een leuk schouwspel kan zijn om de beestjes te zien rondhuppelen is er door de gemeente toch besloten de beesten de vangen en uit te zetten in de duinen. De reden is hygiëne. “Er spelen hier ook kinderen op het gras, hetgeen een ongelukkige combinatie is met de talrijke keutels“, verklaart een omwonende die zich op zijn balkon in een heerlijk herfstzonnetje voor de laatste keer laat trakteren op een wervelende rondhuppel-show door het donzige gezelschap.

De konijnen worden gevangen met behulp van een Fretteur die, middels fretten los te laten in konijnenholen, de konijnen naar buiten weet te jagen. Vervolgens worden de konijnen gevangen en ergens in de duinen vrijgelaten. Jammer voor de konijnenliefhebber, goed voor de volksgezondheid. Hoewel er in de duinen allicht meer natuurlijke vijanden rondlopen dan in de stad, komt de familie Flappie er misschien wel best vanaf zo vlak voor de feestmaand.

november 2015

Advertenties